Gönderen Konu: 6.Sınıf Türkçe SoruLarı ve CevapLarı..  (Okunma sayısı 46109 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı єSмєяєLda

  • Sürekli Üye
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
6.Sınıf Türkçe SoruLarı ve CevapLarı..
« : Ağustos 19, 2009, 07:56:27 ÖS »

6.SINIF TÜRKÇE SORULARI


1. “Yeşil yeşil pencerelerden bir gül at bana,
Işıklarla dolsun kalbimin içi.
Geldim işte mevsim gibi kapına,
Gözlerimde bulut saçlarımda çiğ.”
Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
A) Kaynaşma B) Ulama C) Ünsüz yumuşaması D) Ünsüz benzeşmesi

2. Aşağıdaki sözcük çiftleri arasında bir anlam ilişkisi vardır. Buna göre hangisi diğerlerinden farklıdır?
A) Çalışkan – Tembel C) Savurgan - Tutumlu
B) Vasıta – Araç D) Sert – Yumuşak

3. “ ile ” kelimesi aşağıdakilerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır?
A) Bu adamla yolculuk yapılmaz. C-) Benimle uğraşmanın yanlış olduğunu öğren.
B) Seninle ben çok iyi anlaşıyoruz. D) İnsanlarla geçinmenin yollarını araştır.

4. “ Ben sana mecburum bilemezsin. ” dizesindeki fiil olan sözcük için aşağıdaki yargıların hangisi doğrudur?
A) haber kipi – geniş zaman – olumsuz – II. tekil kişi
B) haber kipi – gelecek zaman – olumsuz – III. tekil kişi
C) dilek kipi – istek – olumsuz – II. tekil kişi
D) haber kipi – geniş zaman – olumsuz – I. tekil kişi

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi zamiri vardır?
A) Kitaptaki soruları çözüp bitirdin mi?
B) Bilmelisin ki bu böyle sürmez.
C) Benim biletim çantamda kalmış, seninki nerede?
D) Caddedeki çukurlar görünümü bozuyor.

6. “ – yor ” eki büyük ve küçük ünlü uyumuna aykırı bir ektir. Bu ekten önceki geniş – düz ( a – e ) ünlüler daralarak ( ı – i ) olur.
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bu kuralın dışında kalır?
A) Akasyalar eliyor günü suyun yüzüne. C) Nasıl bakıyor dersiniz bize yıldızlar.
B) Bilmiyor günün değerini insanoğlu. D) Patlıyor insanın sabrı amaçsız yaşamda

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?
A) Tek heceli bazı sözcüklerin son sert ünsüzleri yumuşamaz.
B) “ yağmur, kabuk, havuç ..” sözcükleri küçük ünlü uyumuna uygundur.
C) “ c, d, g ” ile başlayan ekler, sert ünsüzle biten sözcüğe eklenince “ ç, t, k ” olur.
D) Ünlü uyumu, Türkçe’yi başka dillerden ayıran bir özelliktir.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yanlışlık
yapılmamıştır?
A) Geç vakit Ahmet çavuş bize geldi.
B) Sınıfça “ güzelim kıyı ” adlı parçanın planını çıkardık.
C) Ülkemizde güney Ege kıyılarımızda deniz çok temizdir.
D) Her yıl temmuz ayında İzmir’e gideriz.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) Bu soruyu çözemeyeceğimi mi sanıyorsun? C-) Geldiğinde beni arıyacağını umarım.
B) Hukuğun üstünlüğü tartışılmaz. D-) İhtiyar yavaşca yerinden doğruldu.

10. “ Ben de temmuz öğlesi sıcağı ... sokağa çıktım. Akşama ... Taksim ‘de kasım ayazına tutuldum.” Cümlesindeki boşluklara aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi getirilmelidir?
A) ile – sanki B) çünkü – doğru C) fakat – az D) ile – doğru
11. “ Ağaca çıkmasını bilirim;
Tanırım meyvenin oluşumunu;
Taş kırmak da gelir elimizden,
Ateş yakmak da aş pişirmek de. “
Dörtlükte aşağıdakilerden hangisi belirtilmemiştir?
A) Aş pişirmekte usta olduğunu C) Ağaçlarla haşır neşir olduğu
B) Ustalığını kimlerle paylaştığı D) Meyvelerin iyisini seçebildiğini

12. “ İşlemek “ sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Bizim köye minibüs işliyor.”
Cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
A) En iyi işleyen otel bizimki C) Ulus – Dışkapı arasında işleyen metroya hiç binmedim.
B) İşyeri on beş elemanla işliyor. D) Duvardaki tüm saatler işledi.

13. “ Hep aydın günlerimiz olmalı,
Milletçe elele, beraber.
Bütün köylerinde güzel yurdumun
Okumayan, yazmayan kalmamalı.
Bu vatan, cennet vatan,
Kalkınmalı, kalkınmalı. “
Mısralarında dile getirilen duygular aşağıdakilerden hangisidir?
A) Birlik – İyimserlik C) Korku - Üzüntü
B) Yalnızlık – Pişmanlık D) Karamsarlık – Özlem

14. Aşağıdaki cümlelerden bir paragraf oluşturulduğunda sıralama nasıl olmalıdır?
I. kendine iş edinmişti IV. acısını çeken ve on beş, on altı yaşından sonra
II. vaktiyle okumamış olmanın V. halkın kültürünü zenginleştirmeyi
III. durmadan çalışarak VI. okuma yazma öğrenen Ahmet Mithat
A) II – IV – VI – III – V - I C)V–VI–IV–III–II–I
B) III – II – V – VI – I – IV D) VI – V – IV – III – II - I


15. “ Benim yârim, bezden kilim Yandaki dörtlüğün kafiye şeması aşağıdakilerden
Dokur Konya’da, Konya’da hangisidir?
Bülbül gibi dertli dilim
Şakır Konya’da, Konya’da”
A) ----------- a B) ---------- a C) ---------- a D) ---------- a
----------- a ---------- b ---------- b ---------- b
----------- a ---------- c ---------- a ---------- c
----------- b ---------- b ---------- b ---------- a

16. “ Herkes benim özverili biçimde çalıştığımı bilir.”cümlesindeki altı çizili söz yerine aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun düşmez?
A) isteyerek B) yılmadan C) canla başla D) aldırış etmeden

17. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur?
A) İsteklerine her zaman cevap verdim, bunu biliyorsun.
B) Gelmiyorum, demedim sana.
C) Bir gece ansızın gelebilirim.
D) Söylediğin sözle, güzel değil.

18. Aşağıdakilerden hangisi bir cümledir?
A) Yükselen bulutlar C-) Hepimiz heyecanlıydık
B) Bahçemizde gördüklerim D-) Boş zamanları değerlendirme konusu

19. “ Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.” cümlesinin öğeleri
aşağıdakilerden hangisine göre dizilmiştir?
A) Özne + tümleç + yüklem C-)Tümleç + özne + yüklem
B) Özne + yüklem D-) Özne + nesne + yüklem

20. “ Sergiledik” fiilinin aldığı ekler, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?
A) sergi – le - di –k C) ser – gi – le – di – k
B) ser- gi – le – dik D) sergile – di – k

21. Aşağıdaki fiillerden hangisi farklı bir kişiye göre çekimlenmiştir?
A) Bilmiyorsa B-) Döversin C) Öğrenir D) Okur

22. “Birden, havada karanlığı bir ustura gibi acısız ve belirsiz yaran bir beyaz şimşek parladı.” Cümlesinde bir benzetme vardır. Buna göre ne, neye benzetilmektedir?
A) Karanlık – Usturaya C) Şimşek - Usturaya
B) Ustura – Şimşeğe D) Hava – Usturaya

23. Aşağıdaki kelimelerden hangisi farklı yapıdadır?
A) Havada B) Acısız C) Yaran D) Parladı


24. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öznesi bir isim tamlamasıdır?
A) Birdenbire yollarını sık bir orman kesti.
B) İlkbaharın güzelliğini kış boyunca özleriz.
C) İki bahçeyi birbirinden yüksek bir duvar ayırıyordu.
D) Çiçeklerin güzelliği hepimizi büyülemişti.

25. Hangisi deyim değildir?
A-)Karşı gelmek B) Yemek pişirmek C) Yol vermek D) El uzatmak






CEVAP ANAHTARI – 6. SINIF


1-D 6-C 11-B 16-D 21-B
2-B 7-B 12-C 17-D 22-C
3-B 8-D 13-A 18-C 23-A
4-A 9-A 14-A 19-A 24-D
5-C 10-D 15-C 20-C 25-B



Küçük bir bulutmuş mutluluk, rüzgârda uçup giden

Ürkek bir kediymiş mutluluk yağmurda titreyen

Ağlayan bir bebekmiş mutluluk, sevgiye muhtaç bekleyen

Kalbini ona vermekmiş mutluluk, sevildiğini bilmeden ...

Çevrimdışı єSмєяєLda

  • Sürekli Üye
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: 6.Sınıf Türkçe SoruLarı ve CevapLarı..
« Yanıtla #1 : Ağustos 19, 2009, 08:00:10 ÖS »




test 1

)Aşağıdaki cümlelerin hangisi öğelerine yanlış ayrılmıştır?
A)Kardeşin / çalışkanlığı ile / tanınıyor.
B)Buraya / kim bilir / ne zaman / gelir.
C)Korku / her insanda / az yada çok / vardır.
D)Yemek yemeye / şimdi / başladık.


2)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ekfiilin hikaye kipiyle çekimlenmiştir?
A)Soruları kolayca çözüverdik.
B)Tek arzusu Avrupa’yı dolaşmaktı.
C)Seni soran, amcanın kızıymış.
D)Proje üç yılda tamamlanabildi.


3)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir yoktur?
A)Anlatılanları hiç dinlemedi.
B)Bu, annemin isteğiydi.
C)Zaman ona da gerçeği öğretir.
D)Ali’yi dinler bundan sonra.


4)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yalnızca zamirin altı çizilmiştir?
A)Hiç kimse buradan ayrılamaz.
B)Bu, birçok gencin düşlerini süslüyor.
C)Orada bu akşam sizi de görebilecek miyiz?
D)Birçoğunuz o gün kendinizi bana anlatamadınız.


5)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir soru sıfatıyla sağlanmıştır?
A)Sen bu işi kolay mı sanıyorsun?
B)Nasıl gideceğimizi biliyor musunuz?
C)Yarın mı gidecektik oraya?
D)O, nasıl bir insandır?


6)Aşağıdaki cümlelerin hangisi yüklemin türü yönünden farklıdır?
A)Sanatçının ilk işi gözlemdir.
B)Duvarlar nemlenmiş.
C)Radyoyu kurcalama çocuğum.
D)Dün sen mi aradın beni?


7)Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca farklıdır?
A)Oturmak yok bundan sonra.
B)Sende çalışma isteği de yok.
C)Bu işte kar yok değil.
D)Kaç gündür arayan soran yok.


8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük “gerçek” anlamda kullanılmıştır?
A)Bu gün neşe doluyum.
B)Duru bir anlatımı vardır Yunus’un.
C)Ruhundaki fırtına yüzüne vurmuştu.
D)Okuldan ilk kez kaçmıştım, korkuyordum.


9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde emir (buyurma) anlamı yoktur?
A)Eve gidecek ders çalışacaksın.
B)Gel de inan söylediklerine.
C)Doğru söyle.
D)O zaman gelir; kendin yaparsın!


10)Aşağıdakilerin hangisinde farklı bir ad tamlaması vardır?
A)Nisan ayı yağmurlu olur.
B)Çalışma saatleri yeniden düzenleniyor.
C)Su testisi su yolunda kırılır.
D)Gümüş künyesi kaybolmuştu.







CEVAPLAR: 1) B 2) B 3) A 4) D 5) D 6) A 7) C 8) D 9) B 10)D





Küçük bir bulutmuş mutluluk, rüzgârda uçup giden

Ürkek bir kediymiş mutluluk yağmurda titreyen

Ağlayan bir bebekmiş mutluluk, sevgiye muhtaç bekleyen

Kalbini ona vermekmiş mutluluk, sevildiğini bilmeden ...

Çevrimdışı єSмєяєLda

  • Sürekli Üye
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: 6.Sınıf Türkçe SoruLarı ve CevapLarı..
« Yanıtla #2 : Ağustos 19, 2009, 08:00:25 ÖS »



TEST 2

“Kilim,Anadolu’nun çadırından sedirine, çuva- lından heybesine kadar yaygındır.Bazen çorap olur bazen kuşak...Anadolu kızı, çeyizindeki kilimiyle övünür. Anadolu ****kanlısı , kilimdeki renklerde sevgilisini görür gibi olur.Kilim, Anadolu’da gönül dolusu türküdür.”
(1. ve 2. sorular yukarıdaki metne göre cevaplandırılacaktır.)
1-Metne göre Anadolu’nun kızları neyle övünür?
A)Güzel olmalarıyla
B)Çeyizindeki kilimiyle
C)Çorap ve kuşağıyla
D)Hiçbiri

2-Metne göre kilim ,Anadolu için nedir?
A)Çorap ve kuşak deseninidir.
B)Kızların övünç kaynağıdır.
C)Çok değerlidir.
D)Gönül dolusu türküdür.

3-Aşağıdaki deyimlerden hangisi “çok özle- mek” anl***** gelir?
A)Gözünde tütmek B)Gözü açık gitmek
C)Gözü kalmak D)Gözü arkada kalmak

4- “Kaldırmak” sözcüğü aşağıdaki cümleler -den hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
A) Eski on binlikler tedavülden kaldırıldı.
B) Ben o sözleri asla kaldıramam.
C) Ortalıktaki bütün yayıntıları kaldırdım.
D) Masadaki kitapları dolaba kaldırmış.

5-“Armağan” sözcüğünün eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) yardım B) Ödül
C) bağış D) hediye

6-Hangi atasözünün konusu diğerlerinden farklıdır?
A) Yatanın yürüyene borcu var.
B) Emeksiz yemek olmaz.
C) Ekmeğin büyüğü hamurun çoğundan olur.
D) Yatan aslandan ,gezen tilki yeğdir.

7-“Yaşanmış ya da yaşanma ihtimali bulunan olayların yer,kişi ve zaman bildirerek anlatıldığı yazılara denir.”
Burada tanımı yapılan yazı türü aşağıdaki- lerden hangisidir?
A) hikaye B) anı C) masal D)roman

8- İsimlere küçültme anlamı katan ek, aşağı- dakilerden hangisidir?
A) –lık B) –cı C) -cık D) -lı

9-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir zamir kullanılmıştır?
A)Hayır,o kalemi istemiyorum,berikini ver.
B)Bu çocuk ötekini almak istemiş.
C)O gün, birisi Aydın’ı sordu.
D)Şu güzel kalemi oradan alın.

10-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiş- tirme sıfatı vardır?
A)Siyah arabaya siyah cam çok yakışmış.
B)Suların içine kendini bir balık gibi salıverdi.
C)Eski ve kötü bir evde yaşıyordu.
D)Kapkara bir kedi gördüm.

1-B 2-D 3-A 4-B 5-D 6-C 7-A 8-C 9-C 10-D






Küçük bir bulutmuş mutluluk, rüzgârda uçup giden

Ürkek bir kediymiş mutluluk yağmurda titreyen

Ağlayan bir bebekmiş mutluluk, sevgiye muhtaç bekleyen

Kalbini ona vermekmiş mutluluk, sevildiğini bilmeden ...

Çevrimdışı єSмєяєLda

  • Sürekli Üye
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: 6.Sınıf Türkçe SoruLarı ve CevapLarı..
« Yanıtla #3 : Ağustos 19, 2009, 08:00:38 ÖS »


TEST 3

1- “Geleceğinizin nasıl olmasını istiyorsanız .................. öyle ..................” cümlesindeki boşlukları en uygun şekilde aşağıdakilerin hangisiyle tamamlayabiliriz?
a)çocukları - planlayınız b) gençleri - eğitiniz c) insanları - korkutun d) doğayı - anlayın

2- Aşağıdaki kelimelerden hangisi Büyük Ünlü Uyumuna uymaz?
a) Ankaralı b) İstanbullu c)Malatyalı d) İzmirli

3- “Karanlık” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
a) Karanlık basmadan gi****m. b)Yine karanlık işler çeviriyorsun.
c) Odanın içi çok karanlıktı. d) Çok derin, karanlık bir kuyuya rastladım.

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel isim kullanılmamıştır?
a)Güneş, hem ısı, hem de ışık kaynağıdır. b) Kaya, arkadaşlarıyla buluştu.
c)Ay sonunda para pul kalmadı. d) Anadolu İnsanı cömerttir.

5- Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin hangisi sıfat değildir?
a)Bu insanlarla uğraşılmaz. b) Kötü çocuklarla oynama.
c)Kaç kişi geldi. d) Soruların bazısı zordu.

6- “Bunu sana vermem” cümlesinin fiilinin kipi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Görülen Geçmiş Zaman - 1. tekil şahıs b) Şimdiki Zaman - 1. Çoğul şahıs
c) Geniş Zaman - 1. Tekil Şahıs d) Gelecek Zaman - 1. Tekil Şahıs

7- “Geçen gün bu sokakta bir ev yandı.” Cümlesinde aşağıdaki unsurlardan hangisi yoktur?
a) Özne b) Dolaylı Tümleç c) Zarf Tümleci d)Nesne

8- Aşağıdaki cümlelerden hangisi devrik bir cümledir?
a) Bu yıl soğuklar erken başladı. b) Her konuda fikrimi sorardı.
c) Herkesle iyi geçinirdi. d) Saygıda kusur etmezdi.

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
a)Yoldaki işaretlere dikkat et! b) Bu arabayla gidilmez ki!
c) Yaşça daha mı büyüksün? d) Daha bir evde alamadık!

10- Aşağıdakilerden hangisi masalın özelliklerinden değildir?
a) Olağanüstü olaylar vardır. b) Kahramanları devler, periler olabilir.
c) Yaşanması mümkün olayları anlatır. d) Olaylar hayal ürünüdür.


1-B, 2-B, 3-B, 4-C, 5-D, 6-C, 7-D, 8-B, 9-D, 10-C





Küçük bir bulutmuş mutluluk, rüzgârda uçup giden

Ürkek bir kediymiş mutluluk yağmurda titreyen

Ağlayan bir bebekmiş mutluluk, sevgiye muhtaç bekleyen

Kalbini ona vermekmiş mutluluk, sevildiğini bilmeden ...

Çevrimdışı єSмєяєLda

  • Sürekli Üye
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: 6.Sınıf Türkçe SoruLarı ve CevapLarı..
« Yanıtla #4 : Ağustos 19, 2009, 08:00:52 ÖS »



TEST 4

1. Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi anlam ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) Güzel- çirkin
B) İyi- kötü
C) Akıllı- zeki
D)Gelmek-gitmek

2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde “karanlık” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Polisten kaçan hırsız karanlık sokaklara doğru kaçtı.
B) Geceleyin karanlıkta dolaşmaktan hep korkmuşumdur.
C) Bu karanlık sokaklar tek arkadaşımdır benim.
D) Onun babası karanlık işler çevirmektedir

3. Aşağıdakilerin hangisinde karşıt kavramlar bir arada verilmiştir?
A) Bu sevda ömrümün ilk ve tek sevdasıydı
B) Hayal mi gerçek mi bilemiyorum.
C) Ayrılığın ne demek olduğunu şimdi anladım
D) O güzel kirpiklerin beni benden aldı

4. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi taşıdığı anlam bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Üveye etme özünde bulursun,geline etme kızında bulursun
B) Üzüm üzüme baka baka kararır.
C) Körle yatan şaşı kalkar
D) Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir varlığın hem olumlu hem de olumsuz yönü bir arada verilmiştir?
A) Babam Ankara’da küçük ama kullanışlı bir ev aldı.
B) Amcamın köyde geniş ve güzel bir bahçesi var.
C) Uçurtmama renkli ve uzun bir kuyruk taktım.
D) Romanın sade ve akıcı bir dili okuyucuyu büyülüyor.

6. Aşağıda dizelerin hangisinde şarta bağlı bir durum vardır?
A) Kederimin sebebini söyleyeceğimi zannetmeyiniz.
B) Git ama karanlık olmadan geri dön.
C) Tüm bu olan bitenleri unutalım.
D) Onu bu halde görmek beni kahrediyor.

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
A) Senden kurtulmak için buraları terk eyledim.
B) Seni görmek beni çok mutlu edecektir
C) Ödevlerini yaptıktan sonra dışarı çıkabilirsin
D) Sensiz bir dünya hayal edemiyorum.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tanımlama yapılmıştır?
A) Masal çocukların hayallerini geliştirmektedir.
B) Şiir, insanlara bir duygu zenginliği katabilmelidir.
C) Hikaye,olmuş ya da olması mümkün olan olayları anlatan bir yazıdır.
D) Anı, hatırlandıkça insanlarda duygu değişimi yapabilmelidir.

9. “Kusursuz dost arayan dostsuz kalır” sözüyle aşağıdakilerden hangisi arasında bir yakınlık söz konusudur?
A) Körle yatan şaşı kalkar
B) İsin yanında is, misin yanında mis olursun
C) Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim
D) Dikensiz gül olmaz

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir yargı vardır?
A) Bu roman, kurtuluş savaşı yıllarını anlatmaktadır.
B) Romanda ilginç betimlemeler ve büyülü bir üslup dikkat çekiyor
C) Yazar romanda o dönemle ilgili köy yaşamı hakkında bilgiler veriyor.
D) Eleştirmenler bu romanla değişik görüşler ortaya atmışlardır


1) D 2) D 3) B 4) A 5) A 6) B 7) A 8) C 9) D 10) B







Küçük bir bulutmuş mutluluk, rüzgârda uçup giden

Ürkek bir kediymiş mutluluk yağmurda titreyen

Ağlayan bir bebekmiş mutluluk, sevgiye muhtaç bekleyen

Kalbini ona vermekmiş mutluluk, sevildiğini bilmeden ...

Çevrimdışı єSмєяєLda

  • Sürekli Üye
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: 6.Sınıf Türkçe SoruLarı ve CevapLarı..
« Yanıtla #5 : Ağustos 19, 2009, 08:01:05 ÖS »




TEST 5

1. Aşağıdaki kelimelerden hangisi büyük ünlü uyumu kuralına uymaktadır?

a) Defterler b) Kitaplar c) Kalemler d) Tatil

2. Aşağıdaki eklerden hangisi, "odun" sözcüğünün anlamını değiştirir?
a) -lar b) -cu c) -dan d) -a

3. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
a) dereotu b) gölge c) köpek d) geceler

4. Aşağıdakilerden hangisi noktanın kullanıldığı yerlerden biri değildir?
a) Bitmiş cümlelerin sonunda kullanılır. b) Kısaltmaların sonlarında kullanılır.
c) Soru anlamı taşıyan cümlelerin sonunda kullanılır. d) Tarih yazarken gün, ay ve yıl arasında kullanılır.

5. "gelecekler-günü-cuma-bize" kelimeleriyle anlamlı bir cümle yaptığımızda sonuncu kelime hangisidir?

a) gelecekler b) günü c) cuma d) bize

6. Aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi zıt anlamlıdır?
a) iri-büyük b) güçlü-kuvvetli c) ak-beyaz d) şişman-zayıf

7. "Buralarda ocak ayında gül bulunmaz." cümlesinde eş sesli sözcükler, aşağıdakilerden hangisidir?
a) ayında-bulunmaz b) buralarda-bulunmaz c) ocak-burada d) ocak-gül


8.Hangisi deyim değildir?

a)Karşı gelmek b) Yemek pişirmek c) Yol vermek d) El uzatmak

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma vardır?
a) Arkadaşım çok güçlüydü.
b) Ulaşımda ses hızını aşan teknolojiler gelişti.
c) Bir fıkra anlattı ki güle güle öldük.
d) Deniz sabah saatlerinde çarşaf gibiydi.

10.”yanmak” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “hükümsüz kalmak,değerini yitirmek” anlamında kullanılmıştır?
a) Arabanın farları birden yandı.
b) Gizem trene yetişemeyince bileti yandı.
c) Öğrencilerin yeni diktiği çamlar yandı.
d) Konuşmaya daldığı için yemek yandı.


1.A
2.B
3.A
4.C
5.A
6.D
7.D
8.B
9.C
10.B






Küçük bir bulutmuş mutluluk, rüzgârda uçup giden

Ürkek bir kediymiş mutluluk yağmurda titreyen

Ağlayan bir bebekmiş mutluluk, sevgiye muhtaç bekleyen

Kalbini ona vermekmiş mutluluk, sevildiğini bilmeden ...

Çevrimdışı єSмєяєLda

  • Sürekli Üye
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bayan
    • Profili Görüntüle
Ynt: 6.Sınıf Türkçe SoruLarı ve CevapLarı..
« Yanıtla #6 : Ağustos 19, 2009, 08:01:20 ÖS »



TEST 6

1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir topluluk ismi kullanılmamıştır ?
a)Sınıfça resim sergisi hazırladık. b)Karşılaşmaya iki takım da iyi hazırlanmış.
c)Çoban sürüyü otlatmaya götürdü. d)Bazı insanlar sağlığa önem vermiyor.

2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı vardır ?
a)Birkaç gün sonra gezmeye gideceğiz. b)Kolay soruyu herkes cevaplandırmış.
c)Oraya üç saat sonra varırız. d)Bizim köyde kaç gün kalacaksınız.

3-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bu” kelimesi farklı görevde kullanılmıştır ?
a)Bu yıl bağlar az üzüm verdi. b)Bu yazıda birkaç satır atlanmış.
c)Bu kalem, sizinkinin aynısı. d)Bu, çocuğu hayal kurmakla suçluyor.

4-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kaba” kelimesi zarf görevinde kullanılmıştır ?
a)Kaba yataklarda ömrümüz geçmişti. b)Sınıftaki arkadaşlarına kaba davranıyordu.
c)Onun kaba bir kişi olduğunu anlamıştık. d)Kaba sözleriyle kalbimi kırdı.

5-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yoktur ?
a)Ödevini yapmadığını söylemişti. b)Sınıf başkanı herkesi uyardı.
c)Sevincinden gözlerinin içi gülüyordu. d)Öğretmenin sözleri herkesi etkiledi.

6-Aşağıdaki cümlelerde geçen isim tamlamalarının hangisi farklı türde bir tamlamadır ?
a)Çocukların oyuncağını ellerinden aldı. b)Arkadaşımın evi buraya uzaktır.
c)Bunu insanların çoğu beğenmez. d)Vişne suyu güzel bir içecektir.

7-“İle” kelimesi hangi cümlede bağlaç olarak kullanılmıştır ?
a)Beni seven kişiler ile dostluk kurarım. b)Elma ile çilek en sevdiğim meyvelerdir.
c)Uçak ile yolculuk yapmak çok zevkli olur. d)Annem ile pazara gittik

8-“Arkadaşım ve ben sabahtan akşama kadar gezdik” cümlesindeki altı çizili kelimelerin çeşidi sırasıyla aşağıdakilerden hangisine uygundur ?
a)Sıfat-edat b)Edat-bağlaç c)Bağlaç-zarf d)Bağlaç-edat

9-Aşağıda cümlelerin hangisinin fiil kipi farklıdır ?
a)Bize hediye almasını istedik. b)Yeni elbiseler alıyoruz.
c)Bize akşam misafir gelecek d)Ona bir soru sorayım.

10-Aşağıdakilerden hangisi zaman anlamı taşır ?
a)Çalışmalıyım b)Çalışın c)Çalışırım d)Çalışsam
Cevap Anahtarı :
1-d 6-b
2-b 7-b
3-d 8-b
4-b 9-d
5-a 10-c








Küçük bir bulutmuş mutluluk, rüzgârda uçup giden

Ürkek bir kediymiş mutluluk yağmurda titreyen

Ağlayan bir bebekmiş mutluluk, sevgiye muhtaç bekleyen

Kalbini ona vermekmiş mutluluk, sevildiğini bilmeden ...